top of page

Stilteworkshop - De kracht van rust

2 mei 2023

Dinsdag 25 april was alweer het 2e event in de themareeks ‘Rust’. Een leuke groep van zo’n 15 enthousiaste mensen nam deel aan de stilteworkshop, onder leiding van creatief pionier Maarten Vogelaar.

Maarten nam de groep mee door diverse ronden, waarin rust centraal stond. Hij liet ons ervaren en kennis maken met verschillende aspecten en filosofische benaderingen rondom innerlijke rust. De avond begon met een rondje langs de deelnemers om te horen hoe we zelf rust of juist onrust ervaren. Veel van werd gedeeld was breed herkenbaar. De continue prikkels en vaak hoge prestatiedrang zorgen ervoor dat we maar lastig kunnen stilstaan en innerlijke rust ervaren. De setting bij Cultuurhuis Sijthoff en de ontwapende en relaxte houding van Maarten zorgde al snel voor een ontspannen en open sfeer. Maar het bleef zeker niet bij praten alleen. In de tweede ronde van de workshop gingen we zelf aan de slag met een stukje expressie. Iedereen beeldde verschillende leeftempo's uit. Van stil liggend op de vloer, zitten en opstaan, rustig dwalend door de zaal of juist gefocust wandelen tot aan gehaast en chaotisch bewegend in de ruimte. Daarbij de vraag: op welk tempo leef jij regelmatig?


Na deze ervaring bracht Maarten verdieping met het gedachtegoed van filosoof Joseph Pieper. Die stelt dat rust juist niet bedoeld is als een functionele pauze tussen productieve tijdsbesteding door, maar eerder omgekeerd, als kern van het leven. Rust waarin het leven gevierd wordt en de waarde daarvan pas echt doordringt. Halverwege de avond merkte je dat iedereen aan het denken was gezet en de rust toenam. Een mooi moment voor de stiltemeditatie. Iedereen sloot de ogen en ging relaxed zitten. Lettend op de ademhaling en de stem van Maarten werd de groep een kwartier lang ondergedompeld in complete rust. Richting het einde bracht Maarten een mooi stuk uit de eeuwenoude wijsheid van de bijbel in om extra bij stil te staan.


HEER, niet trots is mijn hart,

niet hoogmoedig mijn blik,

ik zoek niet wat te groot is

voor mij en te hoog gegrepen.


Nee, ik ben stil geworden,

ik heb mijn ziel tot rust gebracht.

Als een kind, de borst ontwend,

stil op de arm van zijn moeder,

zo is mijn ziel in mij.


(Psalm 131 vers 1 en 2)


Welk woord resoneert bij jou, wat springt eruit? We openden de ogen en deelden onze gedachten en meditatieve ervaring. De laatste ronde volgde waarin we op een ballon onze meest belemmerende gedachte om rust te ervaren opgeschreven. De kring ging rond en om de beurt deelde men de belemmerende gedachten. Pang! Met een knal prikte je je ballon door en vervloog die belemmering. Je stelde daarvoor nu een nieuwe, mooiere gedachte daartegenover. Een leuke en symbolische afsluiting van de workshop. Met een borrel en goede gesprekken na afloop keerde iedereen daarna vervuld van rust weer naar huis.


bottom of page